Начало » Статии

Статии

Йордановден - география на празника

Днес е Йорданов ден. Празник на всички, носещи името на реката Йордан в Близкия Изток. Да са честити! Достатъчно е човек да прочете няколко пъти Библията, за да разбере, че, общо взето, цялото християнско богословие може да бъде разказaно дори само през тази въпросна река Йордан. Името й идва от еврейския глагол „yarad“, който означава - „отивам надолу, снижавам се, слизам“. Оттам и на иврит реката е „Ярден“, а на арабски „Юрдун“.

Рождествена служба 2015

Миналата неделя, 20-ти декември, в църква Ново поколение, се проведе празничната служба послучай Рождество Христово. Тази година програмата беше насочена към еврейската перспектива на празника. Специален текст обясни защо сънародниците на Исус не Го познаха, а за повече настроение, бяха изпълнени еврейски танц и песен. Специалното слово на пастор Огнян Серафимов ни насочи към важността на празника и необходимостта ни от Спасител.

Побеждавай злото чрез доброто. Гардения 2015

През декември месец всичко става празнично. От всякъде струи светлина и ведра музика, която ни напомня освен за подаръците в празничната нощ и за още нещо, далеч по-стойностно и вечно. Нещо, което ни носи надежда, променя животи и ценности, стопля душата. Нещо, или всъщност Някой.

Видение на църквата за 2016-та година.

Видение. Определение: Бъдеща картина на живота, която определя посоката и рамката на развитие на човека или общността, имаща видението Най-нормалното е то да се простира в рамките на един човешки живот. Мойсей е пример за това. Той трябваше да изведе еврейския народ от Египет и да го заведе в обещаната земя. Написа Закона, който остана и определи живота на бъдещите поколения, но основното му видение беше изхода и обещаната земя.

ПО-ЛЕСНО Е ДА...

ПО-ЛЕСНО Е ДА кажеш нещо веднага, ОТКОЛКОТО да помислиш първо. ПО-ЛЕСНО Е ДА действаш на момента, ОТКОЛКОТО да отложиш емоцията за по-късно. ПО-ЛЕСНО Е ДА помислиш за себе си, ОТКОЛКОТО за някой друг.

Ще пропилеем ли живота си?

Ще пропилеем ли живота си? На този въпрос има само два отговора – да и не! Но зад тях винаги съществува голям контекст в живота ни. За да имаме пълен отговор е необходимо да си зададем и други въпроси, а именно: В дните на Възкресението погледнахме ли в лицето на Исус? Видяхме ли нещо и какво? (ІІ Коринтяни 4:6) Защото това възкресено лице отразява нещо, което всеки, наричащ се християнин, трябва да види и преживее – истинската свобода и радост идваща от победата в гроба.